top of page

מיתוסים

מה אתם יודעים על ניתוחים להחלפת מפרק?

הם מסייעים למטופלים בכל הגילאים לחזור לתפקוד, משפרים את איכות חייהם, ואפשר לחיות איתם עשרות שנים.

ד"ר גיל פיכמן מעניק מידע על ניתוחים להחלפת מפרק ירך וברך.

 

בישראל מתבצעים מדי שנה מעל עשרת אלפים ניתוחים להחלפת מפרק ירך או ברך.

מניסיוני, מדובר בניתוח בטוח ובעל אחוזי הצלחה גבוהים, שיש ביכולתו לסייע למטופלים החיים בסבל ובחוסר תפקוד משמעותי.

עם זאת, קיימות עדיין אמונות שגויות סביב הניתוח, שלא פעם עלולות לגרום למטופל הזקוק לניתוח, להימנע ממנו או לדחות את קבלת ההחלטה על ביצוע הניתוח. הנה כמה מיתוסים, והאמת שמאחוריהם.

IMG_8450.jpg

המשתל נשחק וצריך להחליף אותו לאחר 15 שנה

לא נכון. מידע שיש ברשותנו כיום, בנוגע למשתלים (מפרק מלאכותי) שעשו בהם שימוש לפני כ- 20 שנה, מעלה שלאחר 15-20 שנה, רק 5% מהמטופלים שעברו החלפת מפרק נדרשו לעבור החלפה חוזרת של המשתל. יתר המטופלים, כלומר 95% מהם, המשיכו לחיות עם המשתל לאורך שנים נוספות.

נתונים נוספים, הנכונים למשתלים בהם נעשה שימוש בעבר, מעלים כי מעל 90% משתלי הברך המשיכו לתפקד גם לאחר 15 שנים, ו- 82%  ממשתלי הברך ליוו את המטופל גם לאחר 25 שנים (1).

 

אדגיש כי בשנים האחרונות נכנסו לשימוש משתלים מתקדמים יותר, וכמו-כן חלה התקדמות גם בטכניקות הניתוחיות להחלפת מפרק. בעקבות התקדמות זו, הציפייה היא שאורך החיים של המשתלים יעלה אף יותר ורובם המוחלט של המטופלים ימשיך לחיות את חייו עם אותו המשתל, ללא צורך בניתוח נוסף.

 

"אני צעיר מדי לניתוח"

זוהי בהחלט אמונה שגויה. השיקול שמלווה את הרופא בקבלת החלטה אם המטופל מתאים לניתוח להחלפת מפרק, הוא מידת הסבל והכאב, לצד מוגבלות התפקוד של המטופל. אם שחיקת המפרק פוגעת באופן משמעותי באיכות חייו של המטופל וביכולת שלו להמשיך ולתפקד בשגרה, אין סיבה אמיתית לדחות את הניתוח. על אחת כמה וכמה לאור העובדה שהמשתל יכול לשמש את המטופל עוד שנים רבות קדימה.

 הדבר נכון גם עבור מבוגרים, הטוענים שמאוחר מדי עבורם לניתוח להחלפת מפרק.

האקדמיה האמריקאית למנתחים אורתופדיים (AAOS) מצאה כי גילם הממוצע של המנותחים בארה"ב עומד על 65 שנים (2), וככל שמצבו הבריאותי של המטופל טוב, ניתן בהחלט לעבור את הניתוח.

 

 

אחרי ניתוח להחלפת מפרק ירך יש להימנע מתנוחות מסוימות

בעבר, ניתוחים להחלפת מפרק ירך בוצעו בגישה אחורית, כאשר ניתוח זה היה כרוך בסיכון קל לפריקה של המפרק. לכן בתקופה שלאחר הניתוח, כאמצעי זהירות, הומלץ למטופל לשמור על פיסוק, להימנע מהצלבת רגליים ('רגל על רגל') ומישיבה על כיסא שאינו מוגבה.

כיום, ניתוחים להחלפת מרפק ירך או ברך מתקיימים בגישה קדמית, מבלי לפגוע בשרירים האחוריים. לכן סיכונים אלו הופחתו משמעותית, ובהתאם אין עוד צורך באמצעי זהירות או בהימנעות מתנוחות מסוימות לאחר הניתוח.   

 

השיקום מהניתוח הוא ארוך

לא בהכרח. משך השיקום לאחר ניתוח להחלפת מפרק תלוי ברובו במטופל עצמו.

תהליך השיקום מתחיל כבר ב- 24 השעות הראשונות שלאחר הניתוח ויכול להמשך מספר שבועות. השיקום כולל פיזיותרפיה, כאשר פיזיותרפיסט מקופת החולים מגיע עד לבית המטופל מספר פעמים בשבוע, ומנחה אותו לתרגילים שיסייעו לו בחיזוק השרירים ובשיפור טווחי התנועה. ההמלצה היא להמשיך ולתרגל באופן עצמאי בבית, מדי יום. ככל שהמטופל יקפיד לתרגל יותר, כך יוכל לחזור לתפקוד מהר יותר.

 

"אני כבר לא אחזור לעצמי"

לא נכון. ניתוח להחלפת מפרק, הכולל הקפדה על שיקום לאחריו, מסייע למטופלים לחזור לתפקוד מלא ולהיות פעילים כבעבר, בתוך מספר שבועות ועד מספר חודשים מיום הניתוח.

מניסיוני, מעל 95% מהמנותחים מדווחים על שביעות רצון גבוהה מתוצאות הניתוח להחלפת מפרק ירך או ברך, וחוזרים לשגרת חיים מלאה.

bottom of page